Perheen raha-asiat. Kenelle kuuluu housut? (09.11.2016)

Perheen raha-asiat. Kenelle kuuluu housut?

raha-asiat

Kuka hoitaa perheen raha-asioita?

Usein on siitä jo sovittu, kuka hoitaa perheen raha-asioita. Hän pitää kirjaa maksuista ja hänen laadittua budjetinsuunnitelmaa ei saa ylittää. On myös toinen mahdollisuus – henkilökohtainen laskenta. Jokainen maksaa omat kulut ja pitää kirjaa omista tuloista ja kuluista. Tämä pitää paikkaansa perheissä, jossa ei ole vielä lapsia.

Perheessä on erilliset lompakot

Jos perheessä on erilliset lompakot, voi vähän helpottaa, koska näin olleen ei tule kysymyksiä eikä riitoja miten rahoja käytetään. Jokainen voi tuhlata juuri näin paljon raha kuinka on mahdollista. Suurempiin ostoksiin tai viihde tarkoituksiin menevä raha maksetaan yleensä kahtia, samoin kun yhteisen kodin kuukausittaiset maksut.

Perheessä on yhteinen lompakko

Jos kuitenkin perheessä on yhteinen lompakko, niin se voi usein nostaa kysymyksiä osapuolelle joka antaa oma kuukausittaisen panoksen, mutta ei pidä kirjaa tuloista ja menoista.
Rahallisten sekaannusten välttämiseksi tulee keskustella raha-asiat perheen kanssa ja päättää raha-asiat perheen keskeen.

Sekaannusten välttämistä auttaa:

  • Yhteisymmärrys tuloista ja menoista
  • Laadi budjetti tietokoneella tai paperilla jota molemmat puolet ymmärtää
  • Noudata sopimuksia ja keskustele menoista
  • Antakaa toinen toisille riittävästi vapautta päättää
  • Neuvotella, mikä osa rahasta on sinun, minun tai meidän

Jos perhe käyttää samaa lompakkoa, niin yhteiset menot maksetaan yhteisestä budjetista. Eri lompakoita käyttäville ihmisille suositellaan käyttää yhteistä pankkikorttia. Näin on hyvä kattaa yhteisiä kuluja. Kumpikin osapuoli siirtää yhteiselle tilille sovitun rahasumman.

Forbesfinland toivottaa kohtuullista rahankäyttöä ja harkittuja budjetteja!
Lainaa Blogi..